Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

rnrnBeyaz ekmeğe son

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Şu beyaz ekmek denilen ekmeği sofralarımızdan kaldıralım. Artık has, samimi buğday unundan ekmek üretelim. Kepek oranı yüksek ekmeği sofralarımıza getirelim. Dedelerimiz, ninelerimiz bu ekmeği mi yiyordu?” dedi

rnrnBeyaz ekmeğe son
18 Ocak 2013 - 08:28

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beyaz ekmeğin sofralardan kaldırılması gerektiğini belirterek, “Artık ekmek işinde farklı bir döneme girmeliyiz. Beyaz ekmek denilen ekmeği sofralarımızdan kaldıralım, artık has, samimi buğday unundan ekmek üretelim, bunun yanında kepek oranı yüksek ekmeği sofralarımıza getirelim. Her şeyinden arındırılmış, hatta zararlı beyaz ekmek... Bizim dedelerimiz, ninelerimiz beyaz ekmeği mi yiyordu” dedi.


Ekmek israfını önleme kampanyası, Başbakan Erdoğan’ın katıldığı toplantıyla başladı. Türkiye’deki ekmek israfını rakamlarla açıklayan Erdoğan, şunları söyledi: “Günde 6 milyon adet, yılda 2 milyar ekmek maalesef çöpe gidiyor. Yılda ekmek israfının karşılığı olan 1.5 milyar lira ile 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebilir, 500 okul, okul eksiğimiz var ya veya 500 yurt veya 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilir.”
Erdoğan konuşmasında, “Ekmeği bizim için değerli, mübarek ve kutsal kılan unsur onun bir gıda maddesi olmasından öte, Hz. Adem’den bugüne ulaşmış en temel yaşam kaynaklarımızdan olmasıdır. Ekmeğin kalanıyla dudaklarını silenleri görüyoruz, işte biz bunlardan olamayız” dedi.


İsraf her yerde
Erdoğan, “Evlerde ekmeğin yüzde 2.9’u, lokanta ve benzeri yerlerde yüzde 3’ü israf ediliyor. Öğrenci yemekhanelerinde israf yüzde 7’ye kadar yükseliyor” dedi. Erdoğan, “Tohum, gübre, mazot, su, tuz, elektrik ve benzeri daha birçok israf da ekmekle gerçekleşmiş oluyor. 1 kilo ekmek için 1.6 litre su harcanıyor. Buna göre, yılda israf edilen 2 milyar ekmek için 880 milyar litre su boşa harcanmış oluyor” diye konuştu.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu?Başkanı Halil İbrahim Balcı da “Beyaz ekmek ile kepekli ekmek arasında besin değeri farkı yok. Kepekli ekmek daha lifli olduğu için sindirim sistemi açısından daha faydalı” dedi.

2 milyar ekmek çöpte
Başbakan Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yaptığı araştırmadan bazı rakamları aktararak, şunları söyledi:
“Türkiye’de günde 25 bin 300 ton ekmek üretiliyor, yıllık üretim ise 9.2 milyon ton. Günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmek üretiliyor. Bir yılda üretilen ekmeğin parasal karşılığı 26 milyar lira. Tüketim günde 24 bin, yılda 8.7 milyon ton, yani günde 95 milyon, yılda ise 35 milyar adet ekmek tüketiliyor. Bunun parasal karşılığı 24.3 milyar lira, buradan israfın boyutu ortaya çıkıyor. Ülkemizde günde 1500 ton, yılda 550 bin ton ekmek israf ediliyor. Günde 6 milyon, yılda 2 milyar adet ekmek çöpe gidiyor.
Bu israfın ekonomik büyüklüğü ise yıllık 1.5 milyar lira.”

‘Sosyal tesisler israf merkezi!’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarının gayrimenkullerinin israf edildiğini, sosyal tesislerin yaz dönemi kullanılıp kış döneminde atıl kaldığını belirterek, “Senede bir ay iki ay gidecekler oralarda kamp yapacaklar, ondan sonra 10 ay buraları çıplak, çürümeye yüz tutacak. Neymiş? Kamu mensuplarının oralarda yazın tatillerini geçirmesine fırsat vermek. Devlet böyle bir şey yapacaksa belli otellerle anlaşırsın, oralarda gider o tatillerini yaparlar, olur biter. İşin sevki idaresi budur, anlayış budur. Ama bu tür anlayışlar bize maalesef yerleşmiyor.” dedi. Erdoğan, “Bu hafta Bakanlar Kurulu’nda önemle üzerinde durduğumuz konu, Türkiye’de kamu kurum ve kuruluşlarının gayrimenkullerinin israfı konusu olmuştur” diye konuştu.



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/beyaz-ekmege-son/ekonomi/ekonomidetay/18.01.2013/1657013/default.htm



Etiketler: Türkiye , Recep Tayyip Erdoğan , Bakanlar Kurulu , israf , üretim , tüketim , Yaz