Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Uçak motorumuz yolda!

TEI, yeni bir turbo jet motor geliştirme projesi başlattı.

Uçak motorumuz yolda!
30 Ekim 2012 - 09:08
Konuya ilişkin açıklamalar yapan Duman, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ’nin havacılık alanında uçak motorları ve gaz türbinleri konusunda faaliyet gösterdiğini belirtti.

TEI Kimlere Ne Yapıyor?

TEI’nin bugün geldiği noktada dünya tarafından tanınan bir marka olduğunu ifade eden Duman, şunları kaydetti:

’’Uçak motorlarının montaj, test, bakım ve onarımında, ülkemizde özellikle silahlı kuvvetlerdeki sistemler konusunda faaliyetler sürdürdüğümüz gibi, bölge ülkelerine de hizmet veriyoruz. TEI’de, Bahreyn F-16’larını F-110 motorlarının depo seviyesi bakımları yapılıyor. NATO AWACS uçaklarına ait TF33 motorlarının depo seviyesi bakımlarını TEI’de gerçekleştiriyoruz. NATO AWACS uçaklarına ait TF33 motoru depo seviyesi bakım projesinde, gösterdiğimiz başarıdan dolayı NATO Destek Teşkilatı (NSPA) ve Uluslararası Havacılık ve Uzay Yönetim Şirketi (IAMCO) tarafından 2011 yılının ’En İyi Motor Bakım Firması’ seçildik. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterindeki cougar genel maksat helikopterlerinin depo seviyesi bakımlarını da yapıyoruz.’’

"Tasarımını Yaptığımız Modüllerde Şu Ana Kadar Hiçbir Problem Yok’’

Duman, Türkiye’nin 2023 vizyonu kapsamında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek gibi bir hedefinin bulunduğunu hatırlattı.

Dünyanın ilk 10 ekonomisi incelendiğinde 4 ana faaliyet alanının ön plana çıktığını anlatan Duman, şöyle devam etti:

’’Bunlardan birincisi sağlık, ikincisi otomotiv, diğeri bilgi teknolojileri, bir diğeri de havacılık. Dolayısıyla 2023 vizyonuna ulaşmada TEI olarak ülkemize katkı da bulunmak amaçlı insansız hava araçlarının (İHA) dışında da motor tasarım ve gaz türbini tasarımıyla ilgili yürüttüğümüz diğer projeler de var. Bir taraftan uluslararası projelere katılıp orada teknolojik ve tasarım alt yapımızı geliştiriyoruz. A400M uçağının TP400 motorunda yüzde 2,5 oranında tasarım iş payımız var. Motorun girişi ve egzoz kısmı tamamen TEI mühendisleri tarafından tasarlanmış, TEI atölyelerinde prototipleri üretilmiş ve seri üretime geçme fazındayız. Binlerce saatlik test uçuşu kapsamında bizim tasarımını yaptığımız modüllerde şu ana kadar hiçbir problem yok.’’

İHA’lara Yeni Turbo Jet Motor

’’İHA’lara güç veren motorlar kapmasında yeni bir turbo jet motor geliştirme projesinin faaliyetlerini de 4 ay önce başlattık’’ diyen Duman, şunları bildirdi:

’’Yaklaşık 3 yıl sonra 1000 libre ya da daha fazla güç üretebilen veya turboprop motor olarak değerlendirdiğimizde 1200 veya 1500 beygir arasından güç üretebilen yeni bir motorun tasarımından bahsediyorum. Bu anlamda önümüzdeki dönemde ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda gerek eğitim uçaklarına gerek özgün helikopterlere güç verecek bir motorun da tasarımını başlattık.’’

’’Ankara ve Eskişehir, Havacılıkta Topyekun Hareket Edecek’’

Eskişehir Havacılık Kümesi Derneği Başkanı da olan Duman, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir önderliğinde 2011 yılı mart ayında kurulan derneğin yegane amacının Eskişehir’de cumhuriyetten bu yana var olan havacılık faaliyetlerini geliştirmek olduğunu vurguladı.

Böyle bir kümelenmeyle havacılıkta, Eskişehir’in ve Türkiye’nin iş hacmini artırmak istediklerini dile getiren Duman, ’’Bu kümelenmenin yaptığı sinerji gerçekten önemli. Bu anlamda tek başına Eskişehir’i noktasal bir faaliyet alanı olarak görmüyoruz. Ülkemizin havacılığı ile ilgili her faaliyette bizler de yer almak istiyoruz. Bu doğrultuda Ankara’da da bir havacılık kümelenmesi kurulmasıyla ilgili Kazan bölgesinde çalışmalar devam ediyor. Böyle bir faaliyetin başlaması için bir kaç ay daha süreç var. Yegane amacımız, Eskişehir ile Ankara’yı bir ortak vadide buluşturmaktır. Kazan’daki kümelenme kurulduğu zaman biz de o oluşumun bir paydaşı olacağız. Ankara ve Eskişehir, havacılıkta topyekun hareket edecek’’ diye konuştu.