Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Dumansız Darıca için çalışıyorlar!

Darıca İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Dünya Tütünsüz Günü veya Dünya Tütüne Hayır Günü olarak kutlanan 31 Mayıs günü etkinleri başladı.

Dumansız Darıca için çalışıyorlar!
31 Mayıs 2019 - 10:16
Darıca İlçe Sağlık Müdürü Dr. İlhan Kadıoğlu yaptığı yazılı açıklamada : 
“ 31 Mayıs tarihi tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Darıcamızda 31 Mayıs Günü Dünya Tütünsüz Günü’nü olarak amaca yönelik çeşitli etkinliklerle kutlamaktayız. Sağlık personellerimiz başta olmak üzere yapılan faaliyetlerle tütün ürünlerinin zararlarına dikkat çekilmekte, bırakmak isteyenleri teşvik etmekteyiz.” dedi. 
 
KADIOĞLU UYARDI
Kadıoğlu konuşmasının devamında ise :  “Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 1 milyonunu, tütün kullananlar değil, tütün dumanına maruz kalanlar oluşturmakta. Dünya genelindeki 1 milyardan fazla tütün ürünü kullanıcısının, yaklaşık % 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamakta.Tütünle ilişkili hastalık ve ölümlerin en fazla olduğu ülkeler de yine düşük ve orta gelirli ülkeler gelmekte ve tüm dünyada ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıkları ve serebro-vasküler olay (inme) de dahil kardiyovasküler hastalıklar ile tütün kullanımı arasındaki ilişkiye dikkat çekmekte. Ayrıca hem kadınlarda hem erkeklerde koroner kalp hastalığı, inme, yüksek tansiyon ve periferik vasküler hastalıklar açısından değiştirilebilir risk faktörlerinin başında gelmekte. Tütün kullananlarda kalp hastalığı riski, kullanmayanlara göre 2-4, inme riski de 2-3 kat daha fazla. Bu risk gençler de dahil tüm yaş gruplarını kapsamakta“ 
 
TAM DUMANSIZ DARICA
“İlçemizde tütünle mücadele alanında yürütülen çalışmalar, 3 temel strateji üzerine kurulmakta. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin tütün ürünlerine başlamalarının önlenmesi,
Tütün ürünü kullananlara bırakmaları için destek sağlanması ve ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanmakta. ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattında, 7 gün 24 saat, sigara bırakma konusunda uzman danışmanlar tarafından canlı destek sağlanmaktadır. Ayrıca tütün dumanından pasif maruziyetini önlemek ve temiz hava soluma hakkını korumak amacıyla 4207 saylı Kanun kapsamında tütün ürünlerinin kullanımının yasak olduğu yerlere yönelik, denetimler yapmaktayız. 
Denetim ekiplerimiz tarafından, belirli bir plan dahilinde gerçekleştirilen rutin denetimlerin yanı sıra, Alo 184 SABİM-Tütün İhbar Hattı ve Yeşil Dedektör mobil uygulaması üzerinden gelen ihbarlara yönelik de denetimler sürdürülmekte. Bizlerde toplum sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak ve “Tam Dumansız Darıca” için tütünle mücadele çalışmaları, kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.