Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Karslılar Derneği KERBELA'YI unutmadı

Kurulduğu günden bugüne kadar Arif Gülen ve beraberindeki yönetimiyle yaptığı çalışmalarıyla dikkat çeken Darıca Kars İli ve İlçeleri Dayanışma Derneği, önceki akşam bir ilke daha imza attı

Karslılar Derneği KERBELA'YI unutmadı
03 Aralık 2012 - 08:14
 İslam Âleminin büyük Matem aylarından biri olan Muharrem Ayının 10 gününde Kerbela da şehit olan Peygamber efendimizin torunu Hz. Hüseyin, 6 aylık oğlu Hz. Ali Asker ve tüm şehitler için Mersiye okuttu.
 
Karslılar Derneği Başkanı Arif Gülen, yönetim kurulu üyeleri ile dernek üyelerinin katıldığı program da Caferi Ehlibeyt Derneği Başkanı Yahya Kemal Utar, yönetim kurulu üyesi Ali Rıza Utar, dernek genel sekreteri Hasan Apaydın, Azerbaycanlı İlkin Aliyev ve İranlı Ahmet Meşkini, Kerbela’nın tarihteki yeri ve önemini anlattılar.
 
GÜLEN: KARDEŞLİK ACI GÜNDE ANLAŞILIR
Programın açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Arif Gülen, Muharrem ayı ve Kerbela’nın önemine değinerek, dernek olarak her kesime kapılarının açık olduğunu, tüm Müslümanların kardeş olduğunu hatırlatarak, ‘Bu coğrafyada yaşayan Caferisi, Alevisi, Hanefisi, Sünnisi Ehlibeyttir, Peygamberimizin ümmeti olarak İslam çatısı altında herkes kardeştir. Kardeşlikler acı günlerde daha iyi anlaşılır. Kerbela Şehitlerini anma ayı olan Muharrem ayı İslam tarihinin matem ayıdır. Bu matem hepimizin matemidir. Bizler bu ayı Aşura ayı olarak biliyorduk. Fakat bugün burada Muharrem ayının, Kerbela şehitlerimizin tarihteki önem ve değerini değerli hocalarımızdan daha iyi öğreneceğiz. Kendilerine katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
 
UTAR: YANLIŞ BİLİNİYOR
Daha sonra İranlı Ahmet Meşkini Kur-an’dan bir sure okuyarak, Kerbela Şehitleri için dualar yapıldı. Caferi Ehlibeyt Derneği Başkanı Yahya Kemal Utar yaptığı kısa konuşmasında Muharrem ayının önemine değinerek, Muharrem ayının yas ve matem ayı olduğunu, günümüzde Muharrem ayının birçok kişiler tarafından yanlış anlaşıldığını, Muharrem ayının Aşura ayı olduğunu, yani Matem ayı olduğunu söyledi. Utar, iletişimsizlik nedeniyle insanlarımız bu matem ayını maalesef yanlış değerlendiriyorlar. Aşure dağıtarak, tatlandırılma yapıyorlar şeklinde konuştu.
 
APAYDIN: AŞURE DEĞİL, AŞURA AYIDIR
Darıca Caferi Ehlibeyt Derneği Genel Sekreteri Hasan Apaydın ise yaptığı konuşmasında Muharrem Ayının ne anlama geldiğini anlattı. Peygamber efendimizin ölümünden sonra Müslümanlar arasında iktidar olma savaşının başladığını belirten Hasan Apaydın, “Muharrem Ayının 10’uncu günü Aşura günüdür. Kerbela Şehitleri için Matem günüdür. Fakat günümüzde Aşura günü, Aşure günü olarak tatlandırılıyor.
 
İNSANLAR YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR
Neden? Çünkü günümüzdeki Aşure günü ile Hicri 61 yılındaki Aşura günü arasında yanlışlıklar vardır. Neyin kutlaması yapılıyor? 1370 senedir insanlar Kerbela’dan uzaklaştırılıp, İsa’ya, Musa’ya yönlendirilmiştir.
 
ALLAH KENDİSİNİ SEVENİ SEVER
Peygamber efendimiz bir suresinde şunu buyurmuştur, ‘Hz. Hüseyni, Hz. Hasan’ı seven beni sever, Allah’ı sever. Allah’ta kendisini seveni sever. Burada Peygamber efendimiz (s.a.v) Allah’ını seven tüm Müslümanların kardeş olduğunun işareti vermiştir.
 
İSLAM ÜMMETİ ÖLDÜRDÜ
Hz. Hüseyni Hıristiyanlar, Yahudiler öldürmedi, İslam ümmeti öldürdü. Çünkü o dönem İslam ümmetinin bir kısmı Yezit’in tarafına geçti, bir kısmı da Allah yolunda kaldı. Yezit’in emirlerine karşı çıkan Hz. Hüseyin, oğlu, kardeşi ve akrabaları Kerbela’da katledildi. Yezit’in emirleriyle Müslümanlar, bir birlerine düşman kesildi. Yezit’in emirleriyle çok sayıda akrabaları ile birlikte Hz. Hüseyin kalbinden, 6 aylık oğlu Hz. Ali Asker boğazından ve kardeşi Hz. Abbas gözünden oklanarak ve Kerbela’da şehit edildiler. Şu açıkça bilinmelidir ki, Muharrem Ayı Matem Ayıdır. Tüm Müslümanların Yas ayıdır. Kerbela Şehitlerini Anma ve Acılarla dolu tarihi asla unutulmayacak bir aydır. Emeviler döneminde bir çok sahte hadis İslam kaynaklarına sızmıştır. Böylelikle özellikle de Aşura günü matem günü olmaktan ziyade sahte hadislerle Hz. Adem ile Hz. Huh’a ve… dayandırılarak bayram havası verilmeye çalışılmıştır.” şeklinde konuştu.
 
DERNEK KÜLTÜRÜNÜ ANLATTI
Son olarak Caferi Ehlibeyt Derneği kültürü ile ilgili bilgi veren Genel Sekreter Hasan Apaydın, “Genel olarak bizim kültürümüzde cenazemiz olduğunda helva yapılır, yemeğin yanında veya sade olarak ikram edilir. Hz. İmam Hüseyin bizim babamızdan, annemizden, kardeşlerimizden daha önemli olduğundan onun şehit olduğu günde kendi cenazelerimizde olduğu gibi helva dağıtırız. Çünkü Muharrem ayı bizlerin, matem ve yas ayımızdır. Kerbelamızda tektir, Aşuramız’da tektir. Hiçbir yeri Kerbela’ya, hiçbir günü de Aşura’ya benzetemeyiz.” dedi.
 
MERSİYE OKUNDU, GÖZYAŞLARI SEL OLDU
Hasan Apaydın’ın bu açıklamalarının ardından İranlı Ahmet Meşkini, Kerbela Şehitleri için Mersiye okudu. Gözyaşları içinde dinlenen Mersiyenin ardından eller açıldı, dualar okundu. Programın son bölümünde dernek üyeleri Ehlibeyt Derneği yönetimine sorular sordu, Muharrem Ayı ve Kerbela Şehitleri ile ilgili bilgiler aldılar.
 
MERSİYE NE ANLAMA GELİYOR?
Mersiye’nin ne anlama geldiği yönünde de açıklamalar yapıldı. Mersiye Türk Edebiyatında yaşanan hüzünlü bir olayı şiirsel bir dil ile anlatmaya deniliyor. Muharrem Ayında Hz. İmam Hüseyin (a.s) ve tüm akrabalarının başına gelen olaylar, yaşanan facia şiirsel bir dil ile anlatılır. Bu anlatımda Kerbela’da şehit düşen Hz İmam Hüseyin ve tüm akrabaları için gözyaşları dökülür.