Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Yurt talebi varken 2 bin 351 yatak boş

Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Üniversitesi’nde okuyan binlerce öğrenci yurt sıkıntısı yaşarken, ilimizdeki devlet yurtlarında 2 bin 351 yatağın boş bırakılması dikkat çekti.

 Yurt talebi varken 2 bin 351 yatak boş
24 Mart 2015 - 10:02
 
Türkiye genelinde büyük bir sorun haline gelen ve öğrencileri “abi evleri” ile özel yurtların eline bırakan yurt sorununa bir çözüm bulunamıyor. Muhalefet vekilleri TOKİ’nin yurt inşa etmesi gerektiğini savunurken, iktidar TOKİ’yi sadece konut inşa etmek için kullanmaya devam ediyor. Kentimizde de pek çok konut projesini hayata geçiren TOKİ uzun yıllar yurt inşa edecek gibi görülmüyor. Öte yandan torba yasa ile belediyelere orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapabiliyor ya da yaptırabiliyor ancak kentimizde hiçbir belediye yurt yapımına yanaşmıyor.
 
DOLULUK ORANI YÜZDE 71
Bilindiği üzere Kocaeli Üniversitesi’nde 72 bin 500, Gebze Üniversitesi’nde ise 5 bin 250 öğrenci bulunuyor. Kentimizde eğitim gören 77 bin 750 üniversitesi öğrencisine karşılık, YURTKUR Bolu Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilere göre 18 Mart 2015 tarihi itibariyle Kocaeli’de yer alan devlet yurtlarında 8 bin 66 yatak kapasitesi bulunuyor. Devlet yurtlarında kayıtlı öğrenci sayısı ise 5.715. Kapasite ve kayıtlı öğrenci oranları karşılaştırıldığında 2 bin 251 yatağın boş olması gerekiyor ancak yine YURTKUR verilere göre Kocaeli yurtlarında sadece 785 yatak boş bulunuyor. Doluluk oranı yüzde 71 olan devlet yurtlarındaki boş yatakları kimlerin kayıt dışı konakladığı, yüzlerce öğrencinin konaklama talebine rağmen neden yatakların boş bırakıldığı ise bilinmiyor.
 
İHTİYAÇ SAHİPLERİ KALAMIYOR
Yurtlarda yer alan boş yataklar geçtiğimiz hafta İzmit’te, Yahya Kaptan Zekiye Gündoğdu Kız Öğrenci Yurdu’nun girişinde asılı bulunan bir duyuruyu akıllara getirdi. “Bakan, Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı ve Genel Müdürlüğümüzün talimatları hariç yurtlarınıza hiçbir ziyaretçi öğrenci kabul edilmeyecektir” ifadelerinin yer aldığı duyuruda, Bolu Bölge Müdürlüğü’nün imzası bulunuyordu. Yurtta hemen hemen her hafta kimi sohbetlerin gerçekleştirildiğini, bu sohbetlere katılmaları için yurtta kalan öğrencilerin zorlandığını belirten öğrenciler, devlet yurdunda ihtiyaç sahibi öğrencilerin kalamadığını, bunun yerine üst düzey yetkililerin talimatları doğrultusunda kimi misafirlerin ağırladığını iddia etmişti.