Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Kocaeli yaşanabilirlikte kaçıncı sırada?

Forbes, "İş Yapmak ve Yaşamak İçin En İyi Kentler" araştırmasının sonuçlarını yayınladı. 4 ana kategori ve 94 başlıkta veri setine göre yapılan araştırmada, Türkiye'nin 81 ili baz alınarak, beşeri sermaye ve yaşanabilirlik, marka becerisi ve yenilikçilik, ticaret becerisi ve üretim potansiyeli, erişilebilirlik başlıkları altında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı

Kocaeli yaşanabilirlikte kaçıncı sırada?
30 Mayıs 2017 - 11:01
İlimiz Kocaeli'nin yüzde 59,98'lik endeks punaıyla 5. sırada yer aldığı ilk 10 ve son 10 il ise şöyle:
1- İSTANBUL
Genel Endeks Puanı: 68,9
Türkiye'nin en büyük kenti, son 2 yıldır listelerde diğer kentlerin en az 10 puan üzerindeydi. Ancak yaşanabilirlik endeksinde geçen seneki 32 sıralık çöküşün devam ediyor ve bu yıl 10 sıra daha gerileyerek ilk sırada olmasına rağmen şaşırttı.
 
2- ANKARA
Genel Endeks Puanı: 66,13
Bir senelik aranın ardından tekrar "Türkiye'nin en yaşanabilir kenti" listesinde zirvede. Üstelik genel hesaplamada İstanbul ile aradaki 13 puanlık farkı da kapattı.
 
3-İZMİR
Genel Endeks Puanı: 62,39
Yaşanılabilirlik endeksinde geçen sene 15 sıra gerileyen kent, bu sene 10sıra birden yükseldi. Temel göstergelerin hepsinde iyileşme var. Ama işsizlik ve enflasyon kentin hala en büyük sorunu.
 
4- TEKİRDAĞ
Genel Endeks Puanı: 61,46
Sihirli bir değnek değmiş gibi geçen senenin 9'uncusu bu sene 5 sıra birden kazandı ve 4 ana kategorinin üçünde yükselmeyi başardı. Özellikle yaşanılabilirlik endeksinde 27 sıra sıçradı.
 
5- KOCAELİ
Genel Endeks Puanı: 59,98
Türkiye'nin sanayi başkenti, bu sene muazzam bir sıçramayla yaşanılabilirlik endeksinde 7. sıraya kadar yükseldi. Bu sıkışın nedeni Ankara ile benzerlik gösteriyor. Atık hizmetlerine erişim, konut kalitesi, ortalama kazanç...
 
6- ANTALYA
Genel Endeks Puanı: 59,1
EXPO 2016'nın başkenti, yaşanılabilirlik ve hizmetlere erişim endekslerinde 10 sıra birden yükseldi. Ama iş yapma konusunda her iki kategoride de 2 sıra birden gerilemiş durumda.
 
7- YALOVA
Genel Endeks Puanı: 58,07
3 büyük kent dışında bugüne kadar "temel hizmetlere erişim" kategorisinde hiç farklı birinci çıkmamıştı. Yalova ilk kez bu döngüyü kırdı. Öte yandan yaşanılabilirlik kategorisinde de 10 sıra birden yükseldi.
 
8- BURSA
Genel Endeks Puanı: 57,13
Bursa, yeni yapılan yollar ve köprülerle İstanbul'a giderek daha da yaklaşıyor.
 
9- ESKİŞEHİR
Genel Endeks Puanı: 56,84
Öğrencilerin kenti, yavaş yavaş Türkiye'nin en yaşanabilir yeri olmaya doğru ilerliyor. Bu sene 1 sıra daha yükseldi ve ikinciliğe çıktı. Özellikle eğitimli nüfusun fazlalığı dikkat çekici.
 
10- TRABZON
Genel Endeks Puanı: 53,38
Geçen sene sürpriz bir şekilde Türkiye'nin en yaşanılabilir kenti olan Trabzon, 9'unculuğa geriledi. Bunun temel nedeni veri setinde yapılan genişlemeyle eklenen 6 başlıkta ortalamanın üzerine çıkamaması.