Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"Lozan'a sahip çıkmalıyız"

Atatürkçü Düşünce Derneği Darıca Şubesi tarafından düzenlenen Düşünce Akademisine katılan İçişleri Eski Bakanı H. Fehmi Güneş ve CHP Manisa Eski Milletvekili Şahin Mengü, Çözüm Sürecinin Sevr Antlaşmasının hayata geçirilme biçimi olduğunu ifade ettiler.

"Lozan'a sahip çıkmalıyız"
30 Temmuz 2013 - 09:58
 TÜRKLERİN TARİHTE TESÇİLİDİR
 ADD Darıca Dernek binasında geçtiğimiz cumartesi günü düzenlenen Düşünce Akademisi’nin katılımcılarıİçişleri Eski Bakanı H. Fehmi Güneş ve CHP Manisa Eski Milletvekili Şahin Mengü oldu. Katılımın hayli yoğun olduğu akademide ilk olarak Lozan Antlaşmasıüzerine konuşuldu. Lozan ile birlikte Türklerin tarihte tescil olunduğunu ifade eden CHP Manisa Eski Milletvekili Şahin Mengü, “Lozan onurlu ve bağımsız bir devlette yaşamamıza sağlıyor. Bugün Lozan için konuşanlar o dönemde bu antlaşmayı imzalamayı başaramazlardı. Bu nedenle Lozan’a sahip çıkmalıyız” dedi.
 
ATATÜRK MECLİSE HESAP VERMİŞTİR
AKP’nin kendi bakanlarının bile başbakanın neler yaptığından haberinin olmadığını ifade eden Mengü, “Oysa Lozan görüşmeleri devam ederken Atatürk kendi kurduğu meclise hesap veriyor. Oysa birileri çıkmış tek parti diktatör diyorlar. Önce kendilerine baksınlar. Lozan hukuki olarak bir uzlaşıdır. Kimilerin dediği gibi bir hezimet değildir. Dünya tarihinde hala devam eden en önemli antlaşmadır. Türklerin nasıl yaşayacaklarını tüm dünyaya duyurduklarını bir antlaşmadır”şeklinde konuştu.
 
SEVR’İ BUNLARIN ATALARI İMZALAMIŞTI
 İçişleri Eski Bakanı H. Fehmi Güneş de Lozan Antlaşması’nda ilk defa karşı tarafın Türkiye Cumhuriyet’i tanıdığını ifade etti. Lozan Antlaşması’nın yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olduğunu açıklayan Güneş, “Bunlar ise bugün Sevr antlaşmasın hayata geçirmek istiyorlar. Bunların ataları olan Damat Ferit Paşalarda zamanında Sevr Antlaşmasını imzalamışlardı. Atalarının yapmadığını şimdi bunlar yapıyor. Bugün cumhuriyet’in kurduğu değerleri yıkan bir karşı devrimle karşı karşıyayız” dedi.
 
BAĞIMSIZ YARGI VE ÖZGÜR BASIN
Hükümetin sürekli olarak demokrasiden bahsederken sandığı ilk sırada söylemesine tepki gösteren Şahin Mengü, “Demokrasilerde ilk olarak bağımsız yargı ve özgür basın ilk sıradadır. Sandık dediğiniz bugün İran’da, Irak’ta, Suriye’de yani her yerde vardır. Ancak bu ülkeler demokrasi ile yönetiliyor diyebilir misiniz? Bu hükümet ülkeyi resmen bölüyor. Hükümetin yaptığı bu işe dur dememiz gerekiyor. Başbakan sözde açılım yapacağım derken Sevr Antlaşması’nın hükümlerini hayata geçiriyor. Buna karşı uyanık olmalıyız” diye belirtti.
 
ANT İÇEREK BURADAN ÇIKACAĞIZ
 Hükümetin yaptıklarına karşın tüm aydınların başkaldırması gerektiğini belirten H. Fehmi Güneş, “Hükümet Sevr’i yavaşa yavaş hayat geçirmeye çalışıyor. Bizler buna karşı yemin edeceğiz. Ataları da zamanında Sevr’i imzalamıştı. Ancak Atatürk ve arkadaşlarına buna izin vermediler. Aydınım, Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşıyım diyen buna karşı durmalıdır. Bunun için yemin edeceğiz” şeklinde konuştu. Konuşmacılar yaptıklarını konuşmaların ardından kendilerine yöneltilen soruları cevapladıktan sonra ADD Darıca Şube Başkanı Ünal Karahasan tarafından kendilerine verilen teşekkür plaketlerini kabul ettiler.