Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Ve zil çaldı!

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun kapsamında yeniden düzenlenen ve pek çok yeniliği içeren 4+4+4 eğitim sistemi, bugün ders zilinin çalmasıyla başlıyor.

Ve zil çaldı!
17 Eylül 2012 - 09:39
 Üç aylık yaz tatilinin ardından yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yapacak. Okula yeni başlayan 66-72 aylık yaklaşık 1 milyon 600 bin birinci sınıf öğrencisi de aldıkları bir haftalık uyum eğitiminin ardından eğitime adım atacak.  
 
8 YILDAN 12 YILLA
Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun, 11 Nisan 2012'de ''İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' adıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayacak kanundaki değişikliklerle 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine 12 yıllık zorunlu kademeli eğitime geçildi. 
 
YENİ DERSLER
Ders müfredatında yenilikler yapılması gerekliliğini düzenlemeyle ortaokulda okutulan seçmeli dersler arasına Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin Hayatı ile Yaşayan Diller ve Lehçeler gibi yeni dersler eklenirken, bu yıldan itibaren imam hatip liselerinin ortaokul bölümleri de açılacak. Yabancı dil öğretiminde yapılan değişiklikle ilkokul 2. sınıftan itibaren başlayacak, ayrıca Oyun ve Fiziki Etkinlikler ile İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi dersi zorunlu dersler kapsamına alınacak. 
 
66 AYLIKLAR DA OKUL YOLUNDA
İlkokula başlama yaşında yapılan değişiklikle 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 66 ayını dolduran çocuklar birinci sınıfa başlayacak. Ancak 61-66 aylık olup velisinin isteğiyle fiziki ve ruhi gelişim yönünden hazır olan çocuklar da ilkokula başlayabilecek.  Geçen yıl ilköğretim 8. sınıfta okuyan öğrenciler, eğitim sisteminden ayrılmayarak lise 1. sınıftan eğitime devam edecek. Geçen eğitim öğretim yılı 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ise ortaokul 1. sınıf öğrencisi olacak.  
 
8. SINIFTAN SONRA MESLEKİ EĞİTİME YÖNLENDİRME
Eski sistemde 37-72 ay arasındaki çocuklar okul öncesi eğitim alırken, yeni düzenlemeyle 36 ayını tamamlamış çocuklar okul öncesine başlayacak. 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla 37-66 ay arasındaki çocukların anaokulu veya uygulama sınıflarında 48-66 ay arasındaki çocukların ise ana sınıflarında okul öncesi eğitim almaları sağlanacak.  Ortaokul 8. sınıftan sonra öğrenciler mesleki eğitime yönlenebilecek, dolayısıyla mesleki eğitim lise 9. sınıftan itibaren başlayacak. Meslek liselerine giden öğrenciler alan seçimlerini 10. sınıftan itibaren yapacak.  Şartların uygun olmaması durumunda aynı binada bulunan ilkokul ve ortaokul için ikili öğretim yapılacak. İkili öğretim yapan okullarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar öğlenci olacak.