Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

İdeolojik kadro için memur çıkarmadım

Araştırma Erol POLAT - Gebze Beleidyesi’nde çeşitli birimlerde müdür olarak çalışırken dönemin Belediye Başkanı Ahmet Penbegüllü ile birlikte gözaltına alınan Hasan Payyu, DGM’de verdiği ifadelerinin bir kısmında ‘’Ahmet Penbegüllü Belediye Başkam seçildikten sonra Belediye içerisinde kendi kadrosunu kuruyordu.’’ Diyordu…

İdeolojik kadro için memur çıkarmadım
08 Kasım 2013 - 10:58
Penbegüllü ise sorgulandığı aynı mahkemede verdiği ifadesinde şunları söylüyordu;
 
Müracaatları değerlendirirken kişilerin siyasi veya dini düşüncelerini kaideye almadık.
 ‘’Ben 1994 yılında yapılan Mahalli genel seçimlerinde Refah partisinden Gebze Belediye Başkanlığına seçildim. 2 Dönemdir bu görevi yürütüyorum. Ben göreve başladığımda belediyede toplam 1944 personel vardı. Bunların 200 kadarı memurdu. İşçi çok fazla idi. Memura daha çok ihtiyaç vardı. Ancak kadro olarak 80 memur kadrosu elimizde bulunmakta idi. Bu kadroları doldurmak için usulü dairesinde ilanlar verdik. Duyurular yaptık. Müracaatlara kabul ettik. Müracaatları değerlendirirken kişilerin siyasi veya dini düşüncelerini kaideye almadık. Ben göreve başladığımda 80 kadro doldurmuştu. Aday memur vardı. Usulsüz alındıkları için onları iptal etmek zorunda kaldım. İddia edildiği gibi belli bir ideolojik kadrolaşma için memur çıkarmış değilim. Görev yaptığım dönemlerde belediyede üst görevlilere atadığımız kişiler genellikle İmam Hatip kökenli ya da benzer yüksek okullardan mezun olan şahıslar olduğu görülmektedir. Bu husus bu şahısların işlerindeki becerileri ve yeteneklerinden kaynaklanmıştır. Dürüst oldukları için görevlendirilmişlerdir. Başka bir amaç söz konusu değildir.
Gebze Belediyesi tarafından yurtdışındaki üniversitelerde okuyan 10 civarında (daha az da olabilir) öğrenciye burs verilmiştir. Bu öğrenciler Suriye, Mısır,İran ve Irak'ta okuyan öğrenciler değildir. Ancak Sudan’da okuyan bir kişiye burs verdik. Diğerlerinin hangi okullarda olduğunu hatırlayamadım. Ancak Türki Cumhuriyetlerinden gelip Türkiye'de okuyan öğrenciler olabilir. Verilen burslar usülü dairesinde bir tahkikat sonucu komisyonlardan geçirilerek verilmiştir.
 
 
İhaleler iddia edildiği gibi Marmara Uzmanlar Şirketine yapılırken başka isteklilerin ihaleye girmesi engellenmemiştir
Marmara Uzmanlar Şirketi 1995 yılında kuruldu. Yüzde 99,6'sı Belediyemize, Binde 4 lük kışımı ise Dilovası Belediyesine aittir. Hizmette kolaylık sağlaması açısında kurduk. İlk sene ihale kanunun 71. Maddesine göre 1 ihaleyi bu şirkete verdik. Bu da çöp toplama ve taşıma ihalesidir. İhale kanunun 71. Maddesi iptal edilince aynı yasanın 51. Maddesi hükümlerine göre yasal olarak yapılmıştır. İhaleler iddia edildiği gibi Marmara Uzmanlar Şirketine yapılırken başka isteklilerin ihaleye girmesi engellenmemiştir. Marmara Uzmanlar şirketi tarafından ihaleyle alınan belediyenin işleri bu şirket tarafından taşaron firmalara yaptırılmıştır. Ancak bu taşaron firmaların seçiminde bizimle aynı görüşte olması şartı aranmamıştır. Ayııı görüşteki firma işi almış ise, bu şartlar gereğidir. İhale kanunun 51. Maddesi gereğince ihaleler Marmara Uzmanlara verilirken kesinlikle parti ya da siyasi düşünce ile dini yönlere bakılmamıştır.
İlçemizdeki evsizlere konut sağlamak için Huzur Kent Yapı Kooperatifi kurarak toplu konut iıışaa projesi geliştirdik. Bunu Başbakanlık Toplu Konut Kamu İdaresi ile organize halinde yaptık. Arsayı da arsa ofisinden satın aldık. Bunla ilgili ihaleye katılabilmek için ihaleye katılacakların taşıması gereken şartlar var. Toplu ıkonut idaresinde bu şartlar vardır, listesi yayınlanmıştır. O listede bulunanla/ r/ncak katılabilir. Bunun ihalesi ihale kanununa hükümlerine tabii değildir.
 
özel hükümlere tabidir. Yaklaşık 10 firmaya davetiye gönderdik. 7-8 kişi dosya verdi. Oluşturulan ihale veterlilik komisyonu bu dosvaları inceledi. 4 kişi şartlara uygundu. İhaleye girdi. İhaleyi proje müşaviri yürüttü. İddia edildiği gibi bu ihalenin verilmesinde Fazilet Partisi Kocaeli Milletvekili Osman Pepe’nin hiçbir tesiri olmamıştır. İhaleye fesat karıştınlmamıştır. İhaleyi alan firmadan menfaat temin edilmemiştir.
Bu ihalede usulsüzlük yapılmadığı gibi belediyeınizce yapılan hiçbir ihale de yolsuzluk yapılmamış, ihaleye fesat karıştırılmamış, ihaleyi alanlar siyasi düşünce dini yönleri gözetilmemiştir. Prosüdür neyi gerektirirse o yapılmıştır.
 
İbrahim Oğuz KAFKASLI isimli şahıs ta kendi iradesiyle bağışta bulundu. 
Sümeyye Flatun Fiastanesinin kiralanması, hastaneyi alt yapı yetersizliği nedeniyle işletemediğimizden gündeme geldi. İhaleye katılmak isteyenler olmuştu ancak şartları müsait değildi. Usulü dairesinde Gebze Hizmet Vakfına ihalesi yapıldı. Bir yolsuzluk söz konusu değildir.
Yönetime biz gelmeden bizden önceki yönetim Gebze nin 4 mahallesinde şuyulaııdırmayı bitirmiştir. Yaptığımız şuyulandırmalarda 25 bin tapu verdik. Özellikle sanayi şuyulandırmalarda ve konutlarda da bütünlüğü bozmamaya, imar kanunun 18. Maddesi ve yönetmenliğinin el verdiği sürede uygulamayı buna göre yaptık.
Vatandaştan şuyulandırmalarda düzenleme ortaklık paylarının satışı nedeniyle paraİar alındı. Bu paralar ilçe taktir komisyonunun belirlediği miktar üzerinden ve usulüne uygun alındı. Bu is için belediyeye gelen vatandaşlar bana getirilir. Ben kendilerinden bağış yapabilip yapamayacaklarını sorarım. Bağış yapmak istediklerinde nereye bağış yapmak istiyorsa o klübün muhasibini çağırırım. Durumu kendisine izah ederim vatandaş gider makbuz karşılığı yapar. Bağışı bazen benim yanımda yapar. Aynı şekilde belediye ye de bağış kabul ettiğim olmuştur. Bu bağışlar kesinlikle zorlama sonucu alınmamıştır. Bu konudaki bütün iddiaları reddederim. Kaldı ki bağış yapmayanlar da olmuştur. Bu meyanda İbrahim Oğuz KAFKASLI isimli şahıs ta kendi iradesiyle bağışta bulundu. Bununla ilgili benim yazıp verdiğim bir not vardır, evrak arasındadır bu not bana aittir. O notta 826.980.0Q0 TL lik çeki teslim aldığım yazılıdır. Bu çek kayda geçmiştir. Genel olarak bağışlar zorlamayla alınmamıştır. Taksitle bağış yapmak isteyenler olmuş, bu da kabul edilmiştir. Oğuz KAFKASLI siyasi amaçlar nedeniyle bu olayı kullanmak istemiştir.
 
Aracıları tersledim
SORU : Polin Peks isimli firmanın Gebze de yapmış olduğu J 8 adet villa ile ilgili kat irtiffakmm tesisinin sağlanması için gerçeği yansıtmayan projelerinin Belediye yetkililerine onaylatma karşılığında sanıklar Cem ŞEKUL’ ü aracı kılınarak 125 milvar TL nin verilmesi karşılığında projenin uygulanması, bu paranın sizin bilginiz dahilinde ŞEKUL kardeşler tarafından bankadaki hesaplarına aktarılması, bilahare bu paraların size kısım kısım teslim edilmesi tarafınızdan nereye harcandığının belli olmaması hususunda söyleyecekleriniz nelerdir:?
Hatırlayabildiğim kadarıyla 2000 yılı içerisinde Cem Şekül makamıma gelerek, şu an ismini verdiğiniz villaları yapan firmanın villalarla ilgili bir problemi olduğunu, çözmemiz halinde Gebze Spor Kliibüne bir miktar bağış yapacaklarını bana söyledi. Ben de kendisini tersleyerek böyle islere karışma dedim. Bilahare aradan "zaman geçti zannederim 2000 yılının Ağustos ayları başı idi. Cem’den 125 milyar TL’nin (Eski para birimi)  alındığını (kendisi tarafından) duydum. Kendisi bana söyledi. Ben de kendisine bu parayı alırken makbuzunu verdiniz mi diye sordum. Makbuzu vereceklerini .söylediler. Öğrendiğime göre de verememişler. Bu konuda görevlilerin bana^sövlediği villaların iskanının verildiği, 2. Yapılan işlemin ise bu iskan evraklarının tastiki şeklindedir. İfademi su sekil düzeltmek istiyorum. Bu paralar Cem ŞEKUL tarafından zaman zaman baha getirildi. Ben de bu paraları Gebze Spor Kulübü ve Gebze Belediyesi Güreş İhtisas Kulübüne .gönderdim. Ancak paraların kayıtlara girip girmediğini bilmiyorum. Bu konuda başka bir şey söylemek istemiyorum.
İmam Hatip okulu yeri ile ilgili ne işlem yaptık şu an hatırlamıyorum.Anadolu Lisesi yanındaki öğrenci yurdu arsasının ihalesiyle ilgili bilgileri net olarak hatırlamıyorum dosyasına bakmadan bir şey söylemek mümkün değildir bu konuda Emniyetçe alınan beyanım doğru değildir. Bu ihalenin emineller şirketini verildiği hususunu bilmiyorum. Emineller şirketi sahibinin bizim görüşümüzde olup olmadığını bilmiyorum görüşümüzde olması da önemli değildir usulüne göre yapılmıştır.
Fatih Öğrenci Yurdundaki mescite Cuma Namazlarını kılmaya bir ara gittim. Sonradan müftülükçe kapatıldı.
Sinan Küçükay’ın hesabına para yatırmadım
Cemre Yapı Kooperatifinden Gebze Belediyesi Hizmet Vakfına 4 daire bağış yapıldı bu bağış yapılmasında bizim bir etkimiz yoktur, kendi isteğiyle yapılmıştır. Bu bağışın yapılması kooperatife fazla kat verilmesi ile ilgili değildir, çok sonra bağış yapılmıştır.
Sinan KÜÇÜKAY Gebze Spor Klübü eski başkanı bilahare de teknik asbaşkanlığım yapmıştır, ben bu şahsın Gebze Vakıflar Bankası şubesinde açılmış bulunan hesabına 1998 yılı 9. Ayında 15 milyar TL yatırtmadım. Daha doğrusu bu konuda bir şey hatırlamıyorum. Bu konuda emniyette verdiğim beyan yanlıştır.
Albayraklar Şirketi kendisine Huzur Toplu Konut ihalesi yapıldıktan sonra benim propaganda masraflarımı karşılama yolunda kaset masraflarım ve afıs masraflarıma yardımcı oldular. Albayraklar başka yardımlar yaptı mı bilemiyorum. Ancak Gebze'deki birkaç cami derneğine yardım yaptılar. Bu bazı arkadaşların isteğiyle oldu.
Emniyette mal varlığım ile ilgili verdiğim bilgiler doğrudur. Bunun dışında babamın 1 sene önce satın aldığı Dikili'de 130 dönüm civarında arazi vardır. Bunu sattığı gayrimenkul parası ile aldı.
Bana isnad edilen suçlamaları kabul etmiyorum, tarafınızdan anlatılan cürümleri işlemedim. Başkaların işlemesi için ortam oluşturmadım, rüşvet almadım, zimmetime para geçirmedim, resmi ve özel belgelerde sahtekarlık yapmadım. Dernekler kanununa muhalefet etmedim. Demekleri kötüye kullanmadım. 125 milyar TL nin Cem ŞEKUL ve kardeşi adına bankaya yatırtmam rüşvet kastıyla değildir, bu nedenle rüşvet suçunu işlemedim.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Org. Şube Müdürlüğünce alman 27.4.2001 tarihli beyanı okundu soruldu 
Oradaki beyanlarımın şimdi verdiğim beyanım ile çelişen, çatışan kısımlarını kabul etmiyorum, şimdiki beyanım doğrudur, emniyetteki beyan kendileri tarafından yazıldı ve bana imzalattırıldı. İmzalamam için beni zorlamadılar, ancak ben okumadan imzaladım. Kaldı ki okumama müsaade edilmedi. Şimdiki beyanlarım doğrudur dedi.
 
YARIN: İbrahim Başaran; Penbegüllü bizden Belediyeye bir dozer almamızı istedi