Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

"Bu cesareti nereden alıyorlar?"

CHP’li Kaplan SEDAŞ sorununu meclis gündemine taşıdı. CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, elektrik işletmesi SEDAŞ’ın vatandaşa eziyet çektirdiğini belirtti

"Bu cesareti nereden alıyorlar?"
29 Kasım 2012 - 07:13
 CHP’li Kaplan SEDAŞ sorununu meclis gündemine taşıdı. CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, elektrik işletmesi SEDAŞ’ın vatandaşa eziyet çektirdiğini belirterek, “Kocaeli bölgesinde her gün elektrik kesiliyor; saati belli değil, süresi belli değil. Hava hafif rüzgârlı, yağmurlu elektrik kesiliyor; güneşli, açık elektrik kesiliyor; cumartesi, pazar, bayram demeden her gün elektrik kesiliyor. Vatandaş bıktı. SEDAŞ eskiden devletteyken böyle değildi, hizmet anlayışıyla işlem görüyordu, şimdi kâr mantığıyla görüyor Sormak istiyorum: Nasıl bir sözleşme yaptınız? Bu bölgedeki SEDAŞ yetkilileri, idari amirlere, belediye başkanlıklarına, vatandaşa rağmen dilediğini sorumsuzca, hiçbir kimseye danışmadan, kimseyi takmadan bu yapma cesaretlerini nereden alıyorlar? Acaba bilmediğimiz farklı bir anlaşma mı var?” diye konuştu.
 
AKP’li başkan da şikayetçi
 Elektrik dağıtımını üstlenen şirketlerin vatandaşa çektirdiği eziyeti hükümetin seyrettiğini ileri süren Kaplan, “Yaşadığım kent Kocaeli'nde ve ilçesi Çayırova'daki TOKİ konutlarında yaşanan vurgunu, belirsizliği ve sorumsuzluğu sizinle paylaşmak istiyorum. Bölgemizde elektrik dağıtımını üstlenen SEDAŞ AŞ 2009 tarihinde özelleşti. Özelleştiğinden itibaren, yapmak istediği sadece ve sadece para toplamak ve bu anlayışla devam etmek, hizmet anlayışından yoksun. Hatta bugünkü bir ulusal gazetede çıkan bir yazıyı da size göstermek istiyorum. "Kocaeli'nin Körfez ilçesindeki bir caminin elektriğini 2009 özelleştirmesinden önce olan elektrik borcu nedeniyle SEDAŞ yetkilileri kesmiştir." SEDAŞ'ın sadece Kocaeli'nde değil; Bolu'da, Sakarya'da, Düzce'de, dağıtım yaptığı her yerde bu sıkıntıları, şikâyetleri herkese ve basına yansımıştır. Hatta Kocaeli’nde SEDAŞ'la ilgili AKP’li milletvekillerinin de bulunduğu bir toplantıda AKP’li belediye başkanı sayın Doğan, "Bu kentte bu kurumla ilgili yakınma ve memnuniyetsizlik artık had safhaya geldi. Ben cevap veremez durumdayım. Vatandaş bize soruyor: 'Sokak lambaları niye yanmıyor?' Yanıt veremiyorum. Yol ortasında kalan direğin fotoğrafını çekiyoruz, değiştirilmesini istiyoruz, gönderiyoruz, üç ay sonra yanıt geliyor, yaptırım planlarımızın içerisinde yok. Açıktan kablolar geçiyor. Çocuklar parmağını elektriğe sokuyor, çarpılıyor, umursayan kimse yok” diye şikayet etti. Kocaeli sanayi kenti, enerjinin en çok gereksinim duyulduğu bir kent. Sanayide elektriğin kesilmesi demek üretimin düşmesi demek, soğuyan makinelerin yeniden ısınması için daha fazla enerjinin ihtiyaç duyulması demek, zaman kaybı demek. Sağlık açısından; bu bölgede diyaliz makinelerine bağlı yüzlerce kalp ve böbrek hastası vatandaşların yaşamlarının tehlikede olması nedeniyle bize başvurulmuş, dilekçeleri var. Gece sokak lambalarının yanmaması nedeniyle vardiyaya giden işçilerin, yaşamlarının tehlike altında olduğunun şikayetleri var” şeklinde konuştu.
Meclis genel kurulunda AKP Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün ise CHP’li Kaplan’ın ifadelerinin abartılı olduğunu belirten bir konuşma yaptı. Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, meclis genel kurulundaki toplantısının ardından ayrıca bir de basın toplantısı düzenledi. Kaplan, basın toplantısında SEDAŞ’ı eleştirirken, AKP’li Aygün’ün meclis konuşmasında kendisinin anlattıklarını abartılı bulmasıyla ilgili olarak da, “Sayın Aygün biraz önce bahsettiğim toplantıda demişti ki, "Ben Hazine Müsteşarlığının genelgesini doğru bulmuyorum. Bu genelgenin değişmesi için Ankara'da çalışmalara başladık, kanun değişikliği yapacağız. Cami avlusunun ve dekoratif aydınlamanın elektriğinin kesilmesi yanlıştır, sistemi düzelteceğiz. SEDAŞ alınan kararları uyguluyor sadece, çözüm adresi Ankara'dır, burada bu kurumu çok yıpratmayın. Ankara'ya ileteceğim, Başbakanımıza rapor edeceğim." diyor, bu kendisinin ifadesi. Madem abartılı neden başbakana rapor edeceğini söylüyor” şeklinde açıkladı.