Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Gebze hünkara vefada buluştu

Gebze Belediyesi tarafından Fatih Sultan Mehmet’in 532. yıldönümü nedeniyle Hünkar Çayırı’nda düzenlenen anma programı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve 10 bini aşkın vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi

Gebze hünkara vefada buluştu
06 Mayıs 2013 - 09:09
 Hünkara Vefa Anma etkinliğinin ev sahibi Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker yaptığı konuşmada, “O’nun torunları olarak elbette bizlere ve Gebze halkına yakışan, böyle büyük bir tarihi şahsiyete, şehir olarak güçlü bir şekilde sahip çıkmaktı. O’nun ruhaniyetine, bıraktığı eserlere ve milletimiz için yaptıklarına vefa göstermekti” dediTürkiye ‘vefa’da Gebze’de buluştu. Gebze Belediyesi tarafından Fatih Sultan Mehmet’in 532. Vefat yıldönümünde Gebze Hünkar Çayırı’nda düzenlenen anma etkinlikleri, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün katılımıyla gerçekleştirildi. Fatih Sultan Mehmet’in vefat ettiği yer olan Gebze Hünkar Çayırı’ndaki anma etkinliğine protokolün yanı sıra Gebze bölgesinden yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren törenin yapılacağı Gebze Hünkar Çayırı’nda ilk olarak Dünya en güzel Kur’an okuma birincisi Abdurrahman Sadien tarafından Kur’an tilaveti gerçekleştirildi.
 
BAKANLARI MEHTERAN KARŞILADI
Gebze Hünkar Çayırı’na gelişlerinde Gebze Belediyesi ve Düzce Belediyeleri mehteran bölükleri tarafından karşılana Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’e tören alanında ev sahibi Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in yanı sıra Kocaeli Valisi Ercan Topaca, AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tunçel, İlçe Kadın Kolları Başkanı Vasfiye Aydın, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar, Kartepe Belediye Başkanı Şükrü Karabalık, Gebze Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı, Osmanlı hanedanı ailesi mensubu Şehzade Abdulhamit Kayıhan Osmanoğlu da eşlik ederek programa katıldı.
 
TARİHE YÖN VEREN SULTAN
Mehteran bölüğünün verdiği konser ve Abdurrahman Sadien’in Kur’an tilavetinin ardından törenin açılış konuşmasını ev sahibi Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “Bizler tarih boyunca, insan merkezli, insanı öne çıkaran ve insanlığı yücelten, büyük medeniyetler inşa ettik. Yine tarihe yön veren, tarihin akışını değiştiren büyük liderler ve büyük şahsiyetler yetiştirdik. Bu büyük şahsiyetler içerisinde Fatih Sultan Mehmet Han’ın, tarihsel hafızamızda ve kalbimizde, çok özel, çok derin bir yeri var. Bugün burada vefatının 532. Yıldönümünde rahmetle andığımız Fatih Sultan Mehmet, Gebze’miz için de özel bir yere ve anlama sahiptir. Fatih Sultan Mehmet Han, 3 Mayıs 1481 yılında Gebze sınırları içerisinde bulunan ve seferlere çıktığında karargah kurduğu, hastalanarak Hünkar Çayırı’nda vefat etti.
 
BİZE DÜŞEN SAHİP ÇIKMAK
O’nun torunları olarak elbette bizlere ve Gebze halkına yakışan, böyle büyük bir tarihi şahsiyete, şehir olarak güçlü bir şekilde sahip çıkmaktı. O’nun ruhaniyetine, bıraktığı eserlere ve milletimiz için yaptıklarına vefa göstermekti. Bu topraklarda iz bırakan ve bu topraklarda vefat eden bu büyük insanı, ismine layık bir anmayla hatırlamak ve genç kuşaklara tanıtmak gönül borcumuzdu, vefa borcumuzdu. İşte bu niyet ve düşüncelerle, üç yıl önce başlattığımız Fatih’i anma etkinliklerini, bu yıl büyük bir projeye dönüştürdük. 1-2 Mayıs günlerinde Gebze’de ilk kez Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu düzenledik.
 
GEBZE FATİH İLE ANILACAK
Fatih Sultan Mehmet’in kişiliği ve yönetimini, icraatlarını ve ufkunu, bilim adamlarımız tüm yönleriyle ele aldılar. Dün akşam Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nde Mevlid-i Şerif okuttuk.
 
Bugün de, sizlerin teveccühü ve kadirşinaslığıyla, bu büyük şahsiyeti anmak için burada toplandık. Gebze’miz bir sanayi şehri olarak tanınıyor. Tarihi kimliği bilinmiyor. Bizler Gebze’nin Fatih’le anılan ve Fatih’le tanınan bir şehir olmasını arzu ediyoruz. Bu organizasyonla hem Fatih’e olan vefamızı gösteriyoruz, hem de Gebze’yi bir tarih ve kültür şehri yapmayı hedefliyoruz. Gebze’nin Fatih’le birlikte tarihi kimliğini ön plana çıkarılmasının hem bir görev, hem de bir vefa borcu olduğunu düşünüyoruz. Fatih’i anmak demek, Fatih’i bu milletin gündemine getirmek demek, yeniden tarihsel özne olmak demektir. Tarihin kıyısında değil, tarihin merkezinde yer almak demektir. Zira Fatih, tarihe müdahale eden, tarihin akışını değiştiren ve tarih inşa eden bir şahsiyettir.
 
FATİH’İN HAYATI EŞSİZ BİR TECRÜBE
Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Türkiye Vizyonu’ndan sonra; 2071 Türkiye Vizyonu’nu çizerek; Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu millete ve bu ülkeye 60 yıllık bir gelecek perspektifi sunmuştur. Zaten büyük imparatorlukları ve büyük medeniyetleri inşa etme ve yönetme yeteneği olan ve tarih boyunca bu yeteneğini pek çok kez kanıtlayan böyle milletten, başka türlüsü beklenemezdi. Fatih Sultan Mehmet, çok yönlü kişiliğiyle üzerinde hassasiyetle durmamız ve genç kuşaklara tanıtmamız gereken büyük bir insandır. Fatih Dönemi birçok açıdan incelenmeye ve yararlanmaya değer bir dönemi ve modeli temsil ediyor. Fatih’in eğitimi, yetişmesi, İstanbul’u fethi ve fetihten sonra izlediği siyaset, hepsi eşsiz birer tecrübedir.
 
ÇAYIRA PANORAMA PROJESİ
Fatih Sultan Mehmet, Peygamberimizin “İstanbul elbette fethedilecektir. İstanbul’u fetheden kumandan ne güzel kumandandır! Onu fetheden asker ne güzel askerdir” Hadis-i Şerifi’nde, övgüye mazhar olmuş büyük bir insandır. Birçok yönüyle gençlerimizin örnek alması gereken özelliklere sahiptir. Vefatının 529. Yıldönümünde Onu bir kez daha rahmet ve şükranla hatırlarken, sizlere bir müjdeyi vererek konuşmamı tamamlamak istiyorum.  Fatih’in vefat ettiği bu tarihi mekanda, inşallah önümüzdeki dönemde bir Panorama Projesi’ni hayata geçireceğiz. Bu proje, Gebze’yi tarih turizmine açacak ve her yıl 3 Mayıs tarihinde Hünkar Çayırı, büyük bir ziyaret mekanı haline gelecek. Hepinizi Allah’a emanet ediyorum” dedi.
 
FATİH SULTAN MEHMETLER OLSUN
Başkan Köşker’in ardından kürsüye çıkan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün bu tür etkinliklerin insanları değerleriyle buluşturduğunu belirtti. Ergün, “Ölüm bizi yakalayacaksa büyük ideallerin peşinde koşarken yakalasın. Fatih Sultan Mehmet'ten öğreneceğimiz en önemli konulardan bir tanesi budur.  Bu teveccühü tarihle övünme davasının ötesine geçirmek, şahsiyet oluşturma sürecinin ana unsurlarından birisine dönüştürmek zorundayız. İşte 1432 yılında doğan şehzade Mehmet'i bugün niçin Fatih Sultan Mehmet olarak andığımızı, o şehzadeyi bir cihan padişahına dönüştüren ilkeleri araştırmak bizim görevimiz. Oradan süzdüğümüz bilgileri, bugüne nasıl yansıtacağımız üzerinde de emek harcamamız gerekiyor. İnsanı çok iyi yetişmek gerekiyor ki Fatih Sultan Mehmet olsun, Fatih Sultan Mehmet'ler olsun.
 
BÜYÜK İDEALLERİN PEŞİNDEN GİTTİ
Sadece İstanbul'u fethetmekle kalmıyor. Osmanlı beyliğinden Osmanlı devletine dönüşen yapıyı İstanbul'un fethiyle Osmanlı İmparatorluğuna dönüştürüyor. Fatih Sultan Mehmet, fetih sırasında döktürülen toplarla teknolojiyle devlet ve yöneticileri arasındaki ilişkiyi bize anlatıyor. Belki de en önemlisi, Fatih'in hayatı ve idealleri, bize Hz. Peygamberin mesajlarına olan bağlılığını anlatıyor. Onun mesajlarının peşinden nasıl bir idealist insan olarak gittiğini bize anlatıyor. Fatih dediğimiz zaman, geniş ufuklara bakan insanı hatırlayacağız. Yatakta ölümü beklemek var, büyük ideallerin planlarını yaparken bu otağda hayatını kaybetmek var. 'Nasıl olsa ölüm gelecek' diye büyük ideallerin peşinde koşmaktan asla vazgeçmeyelim. Ölüm bizi yakalayacaksa büyük ideallerin peşinde koşarken yakalasın. Fatih Sultan Mehmet'ten öğreneceğimiz en önemli konulardan bir tanesi budur” ifadelerini kullandı.
 
BİZE UYUMAK HARAMDIR
Ergün’ün ardından kürsüye çıkarak anma etkinliğine katılan vatandaşlara hitaben selamlama konuşması yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, “Türkiye Cumhuriyeti devletini, uzun savaşlardan sonra Anadolu'ya sığınarak kurduğumuz bu devleti, cihan devleti haline getirmek, bizim boynumuzun borcudur. Bu, gerçekleşene kadar bize uyumak haramdır” dedi. Fatih Sultan Mehmet'in doğru anlaşılması gerektiğini belirten Davutoğlu, “Çünkü onu doğru anlarsak, onun sağladığı adaleti bugüne taşıyabiliriz” şeklinde konuştu.
 
O BÜYÜK BİR KARTALDI
"O erişilmez ideallerin takipçisi olan büyük bir kartaldı" diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Ama onun adaletinden korkanlar, onun kudretinden korkanlar ve onun ifadesiyle 'bizim kudretimizin ulaştığı yerlere, sizin hayaliniz ulaşamaz' dediği insanlar, fazla sevinemeyeceklerdi. Çünkü o büyük kartal gitti ama yeni kartallar, yeni adalet diyarlarına uçmaya devam ettiler. Torunu Yavuz Sultan Selim Han, büyük torunu Kanuni Sultan Süleyman Han, Sultan Abdülhamit Han ve bugüne kadar bize bu emaneti devreden nice kartallar yetişti bu topraklarda. Bu topraklar, bu kartalları hep yetiştirecek” şeklinde konuştu.
 
FATİH’İN MANEVİYATINA SESLENDİ
Hünkar Çayırı'ndan Fatih Sultan Mehmet'in maneviyatına seslendiğini anlatan Davutoğlu, "Nasıl ki sen bir Anadolu devleti, kısmi bir Rumeli devleti olarak görülen Osmanlı devletini, Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye olarak bir cihan devleti haline dönüştürdün, Türkiye Cumhuriyeti devletini, uzun savaşlardan sonra Anadolu'ya sığınarak kurduğumuz bu devleti, cihan devleti haline getirmek de bizim boynumuzun borcudur. Bu gerçekleşene kadar bize uyumak haramdır, bize durmak beklemek, başkalarının telkin ettiği gibi 'bekle gör' politikaları takip etmek haramdır. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
 
BAKANLARA TABLO HEDİYE ETTİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ile Hünkar Çayırı’nı dolduran vatandaşlar protokol mensuplarıyla birlikte cuma namazını kıldı. Hünkar Çayırı'nı gezen Davutoğlu ve Ergün, burada yol boyunca asılan Fatih Sultan Mehmet'in fermanlarını inceledi. Bakanlara Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker tarafından GESMEK kursiyerleri tarafından yapılan birer tablo hediye edildi.