Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

Nesli tükenen Muntjak'lar doğurdu

Türkiye’de sadece Darıca Hayvanat Bahçesi’nde olan dünyada nesilleri tükenmekte olan Çin Muntjak Geyikleri ise yeni bir yavru doğurdu.

 Nesli tükenen Muntjak'lar doğurdu
08 Kasım 2013 - 11:29
Doğduğunda üzeri benekli  ve kareli olan Muntjak geyiği  büyüdüğünde vücudundaki bu desenleri atıyor. “Havlayan köpek” olarak ta adlandırılan ve genelde Çin ve Tayvan’da yaşayan bu geyik türü kısa boylu olmasıyla biliniyor. Yaklaşık 13 cm boyunda olan Çin Muntjak Geyikleri 18 kiloya kadar çıkabiliyor. Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi  Eğitim Sorumlusu Musul şu ifadeleri kullandı: “EAZA kapsamında Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği tarafından 3 yıl öncesi parkımıza getirilen bu geyikler 2 yıldır doğum alıyoruz. Yeni yavrularımızla oldukça mutluyuz. Her geçen gün çoğalıyoruz. Otçul besleniyor, bu canlılar. Bunların diğer isimleri de havlayan köpekler. Hamilelik dönemleri 6 aydır ve 1 yavru veriyor. Parkımızda koruma altında ve gittikçe nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler arasındadır.  Onları korumaktan mutluluk duyuyoruz.”
 
“BOYNUZLU KUŞLARLA”  YAŞIYORLAR
Öte yandan Çin Muntjak Geyikleri, kendileri gibi nesli tükenmekte olan “Rineseros boynuzlu kuş” olarak adlandırılan kuşlarla beraber yaşıyorlar. Anavatanı uzak doğu olan Türkiye’de yalnızca Darıca Hayvanat Bahçesi’nde görebileceğiniz “Rinesoros boynuzlu kuşlar”ın gagalarının üzerlerinde birer boynuz bulunmakta.  İsimleri Rino  ve Jino olan “boynuzlu kuşların” ilginç bir özellikleri bulunmakta “Şu anda Rinesoros boynuzlu kuşlarının barınaklarındayız. 2 tane bulunmaktadırlar parkımızda. Rino ve Jino. Bir diğer isimleri de gergedan boynuzlu kuşlarıdır. Hem etçil hem otçul besleniyorlar. Çiftleşme döneminde eğer dişi erkeğine güvenirse yavrularına bakacağına inanırsa o zaman kuluçkaya yatmaktadır. Ve yuvalarını dişi çamurdan oluşturdukları oyuklarda yapmaktadır.”